Tallinn Dag 2

Våran hotell frukost! :)

Puben vi satt på!

Och här var det snöööö!!!

På toppen!

Tomten kom på besök!

Tog oss en kopp varm choklad på Cafe Rosé!

Estonia Country Restaurant!

Ballet! ;)

Åt på Restoran KAERAJAAN!

 

 


Tallinn Dag 1

Duvern flög runt överallt!

Käka på Reval Café!

Gött!

Julmarknaden i Gamla stan! :)

Julmarknaden i Rotermann! :)

Här var det dans! ;)

Här är alltid första stoppet när vi har åkt till Tallinn tidigare!

Tog oss en fika på Vana Tallinn Cafe!

Mumms! :)

Vårat rum!

Old Hansa!

Gamla stan!

Jenny inspekterar kartan!

Jag ser det snöar, jag ser det snöar! :D

Smile!

Jenny gör en Maria Montazami Pose! Handen på rumpan POSE!

Vi åt middag på Estonian Country Restaurant!

Gött vare! =)

Gick till Vana Wiru Pub!

:D

 


Tallinn

Igår kväll kom vi hem från Tallinn igen.

Åkte dit på förmiddagen på lördags morgonen med bussen, var framme vid 11 tiden. Där hade det kommit mycket mera snö än vad vi har här i Tartu och det snöade väldigt mycket!. Framme på busstationen så blev vi lite vilsen visste inte alls vilket håll gamla stan låg åt hah. Men vi chansade och valde faktiskt att gå åt rätt håll så vi kom ju fram tillslut! :). Vi visste inte heller vart vårat hotell låg, men som tur var så gick vi förbi det då vi var på väg in till gamla stan så det gick ju bra ändå!.

Kom in i gamla stan och det första vi gjorde var att sätta oss på ett mysigt litet café, vi var så hungriga då vi hade ätit frukost så tidigt på morgonen. Så vi gick till ett ställe som hette Reval Café där blev det pasta! :).
Efter det var det bara till att leta åt vart julmarknaden var och det var inte så svårt att hitta som tur var. Däremot var det svårare att hitta vart den andra julmarknaden var vi visste att det skulle vara två stycken nu då vi var där. I Rotermann låg den andra och vi hittade ju dit tillslut. Gick runt där ett tag också sedan gick vi till ett annat café och satte oss som hette Vana Tallinn Café. Åt nå god choklad grej sedan gick vi mot hotellet.

Äntligen fick vi checka in så vi lämnade av oss alla våra grejer, sedan var det bara att klä på sig igen så gick vi ut till marknaden på gamla stan igen. Här virrade vi bort oss totalt ett tag haha, men hittade ju rätt igen tillslut. Köpte en massa julklappar och ett hand gjort ljus till mig själv jättefint! :).

Efter ett x antal timmar ute gick vi tillbaka till hotellet, vilade benen en stund tog oss en dusch och sedan gick vi ut för att äta. Vi hade spanat in några restauranger tidigare på dagen och en av dom var Old Hansa heter den, jätte mysigt ställe men på tooooooookkkkkk för mycket folk. Folk stod och köade tills det blev ett ledigt bort så nej tack. Vi gick till ett annat ställe som hette Estonian Country Restaurant!. Var fint där också, där vräkte vi i oss pären och kyckling!. Sedan åt vi någon efterrätt som var någon yoghurt och nån sylt till typ hah.
Blev kvar där ett tag efteråt sedan gick vi och satte oss på Vana Wiru Pub. Tog oss någon öl och satt och tittade på folket!.

Kom tillbaka till hotellet vid 1-2 tiden på natten någon gång och då somnade vi på en gång kan jag ju säga!


Kl 8 på morgonen kom frukosten in på rummet. Gött vare. Åt halva då sen sovde 2 timmar och åt halva sen haha. :). Gjorde iordning oss och packade ihop sakerna, checkade ut och gick runt lite här och var och fotade och kollade runt. Kom till något ställe på en topp där vi hade hela Tallinn som utsikt fint fint! :).
Efter ett tag började vi små frysa så vi gick och satte oss på ett Café som hette Café Rosé. Köpte oss lite varm choklad så gööötttt så vi blev lite varma. Gick ut igen förbi marknaden i gamla stan en sväng sedan lite här och var. Blev hungriga så vi åt lunch på ett ställe som låg precis vid torget där julmarknaden var. Restaurangen hette Restoran Kaerajaan. Fint ställe och god mat!. Satt kvar där ett tag sedan gick vi mot busstationen. Tillslut hittade vi dit också ;).

Tog bussen hem som gick vid 16:30 tiden. 2 väldigt trevliga dagar blev det. Julmarknaderna var mysiga med många fina saker :):). Men jag tror inte dom har hört talas om ordet Snöplog eller att man kan faktiskt grusa vägarna. För det var sååååååååååååå mycket snö på alla vägar. Snöade väldigt mycket båda dagarna och blåste!. Så det var fullt med snö överallt och bilar stod som huller och buller och halt var det så både jag och Jenny druttade på arslet en gång var haha. Årets första blå märken gjorda för denna vinter! ;).

Får lägga in lite bilder senare är ju en drösssss!!.


Bilder!

Tog oss en promenad ner på stan ikväll, ännu mera belysning hade kommit upp :). Var fullt med belysnings saker runt hela universitetet så snyyggtt!!! I´m impressed! :D:D

Snart blir det sove ska upp tidigit imorgon för att åka med bussen till huvudstaden!

 

 

 

 




Lõunaskeskus!

Igår besökte vi Lõunaskeskus!. Gick dit vid 2 på eftermiddagen och vi var inte tillbaka förnst vid 9 på kvällen. Så det blev ett antal timmars shopping! ;). Åt en god middag där medans vi satt och tittade på folk som åkte skridskor inne i shopping centret!. Tre små tjejer åkte konståkning så duktiga dom var!.
Kom iaf hem med ett par skit snygga skor till mig själv som jag dessutom fick 100 kr billigare om jag blev medlem och så fick jag något bonuskort ( känns inte som att det kommer använad speciellt mycket haha! ). Sedan blev jag 2 julklappar rikare! :D.
Var så trötttt i benen då vi kom hem så det första vi gjorde då vi kom hem var att slänga oss i soffan och inte röra sig 1 meter till!. Vi gick både till och hem shopping centret plus där och det är en bra bit att gå så ont i fötterna hade man allt men klart värt! xD.

Tänkte se bonde söker fru igår kväll men neh det gick inte alls. Så vi vräkte i oss en massa choklad istället som vi hade köpt me oss hem haha!. Sedan var det bara sängen som gällde!.

Just nu sitter vi och jobbar på som vanligt. Sollleeenn lyser ute var väldigt många dagar sedan jag såg en sol haha. Men vi har inte tid till att gå ut :(. Måste få en massa grejer klara här!. Men ikväll ska vi ta oss en promenad ner mot torget och se om det kommit upp nå mer saker!.

Har tvättat nu imorse så jag hoppas kläderna är torra innan imorgon! För då bär det av mot Tallinn ;). Lör - Sön!:D





Mys mys! :)

Idag har vi jobbat på som vanligt. Tog oss en promenad på dagen och ner på torget för att kolla om det var någon julmarknad idag men det vare då inte. Men dom har satt upp ett jättestort träd sen ska en stor båt komma dit också :D. Sen så har dom hätt upp en hel jäkla massa belysningar överallt nere i stan såååå fint!! :D:D. Istället för marknad köpte jag en till julklapp så två avklarade har jag just nu!.

Kom tillbaka hem och vi satte oss och drack årets första glögg mmmm gött gött! :). Någon glögg jag aldrig har smakat så klart. Vi hade köpt 1 Liter glögg för 10 kr bra pris så dära hahha. Det var riktigt smaskens!.

På kvällen gick vi ut på en prommis igen!. Tänkte vi skulle ut och fota en del av all belysning  =). Sååå nu är det jätte mysigt nere på stan! =D=D. Kan bara tänka mig hur fint det kommer vara då julmarknaderna börjar till helgen!!!!

Ikväll började vi fundera på om vårat " husdjur " hade övergett oss. Har varit dött nu. Men ne rätt som det var så hörde man det prassla på i soperna under diskbänken SUCK!. Och så har det hålle på av och till hela kvällen euw!.

Imorgon funderar vi på att dra till Lõunaskeskus och shoppe! ;). Så ja vi får se vad som sker! :).

Här är en del bilder som blev fotade under denna dag! =)



Då var vintern här också!

Och troligtvis är den väl här för att stanna denna gång! xD.

Idag har jag inte jobbat så mycket utan suttit och fixat klart en skoluppgift i x antal timmar! Nu är den klar och skickad in skköööönnntt!.

Idag har mycket snö kommit så ikväll tog vi oss en liten kortare prommis ute i snön. Byggde vintern första snögubbe haha ;). Efter det tog vi fram vin flarran, ostar och kex och vräkte i oss så nu har man paltkoma om något! men gött som tusan var det alltihopa! =D=D.

Idag bokade vi också hotellrum i Tallinn från nu på lördag till söndag =). Så nu ska vi gå på markanden i timmar båda dagarna längtar! :).

Imorgon är det ju julmarknad här i Tartu tror vi, vi är lite vimsig just nu hört olika saker hahha men aja vi lär ju märka bor ju som sagt inte så långt ifrån det stora torget!.

Mmmm mmumms! :)

The Snowman! ;)

Ingången till där vi bor! =)




Harry Potter and the deathly hallows

Igår satt vi hemma och jobbade hela dagen. På kvällen fick vi för oss att dra ut och äta och gå på bio så det gjorde vi =). Vi gick och åt på Tokyo Sushi Baar hette det mmmm mummms I love sushi, skit gött vare :D. Jenny provade på sushi för första gången så det var nå nytt!. Väldigt fint ställe var det men med den mest otrevliga servitrisen hittills ursh!.

Gick sedan vidare mot Cinamon och så satt vi där och vräkte i oss godis haha, sen gick vi och såg på Harry Potter and the deathly hallows 21:30. Var ju lite skillnad motför att se bio hemma iaf, braaaa mycket större bio salong och skönare stolar!. Värsta lyxen. Filmen var jättebra fick se den med estnisk och rysk text haha, men man förstod ju ändå då dom pratar engelska! :) men brabra, så den ska ni se där ute!! ;). Föresten så kostar det 31 kr för oss att gå på bio här alltså kan vi se denna film 3 gånger för det priset som är hemma i Sverige SJJUKKKTT!! :).

Idag var första dagen vi INTE ställde en väckar klocka, något skönt det var då!!. Sov till vid 11 sen satte vi oss och jobbade på som vanligt igen. Ikväll har vi varit och handlat hem lite mat började eka i kylskåpet. Nu handlade vi bra mycket mer än vad vi har gjort förut så nu borde vi klara oss en vecka iaf förhoppningsvis haha!. Brändes lite i börsen där kände ja!. Men köpte ju en massa vi inte köpt innan. Imorgon kväll har vi bestämt oss för att vi ska ha en vin och ost kväll så det köpte vi mumms! :). Sen så köpte vi hem lite glögg som vi tänkte dricka då det är julmarkand här i Tartu på onsdag och torsdag komma in i lite julstämning här! ;). Köpte också min första julklapp jätte nöjd! :). 

Cinamon





Regn och åter regn!

Idag har vi jobbat på som vanligt från 9 och ett x antal timmar framåt!.
Tog oss en 2 timmars promenad i regnet ikväll när ska det sluta regna egentligen??. Iaf gick och utforskade lite nya områden :). Annars har det inte hänt så mycket idag kollat på robinson och ung och bortskämd haha herregud!.

I dag har vi då haft besök av råttan. Från imorse och till på dagen har den sprunge runt här inne uppför elementen, ner i soporna och grejer....så dära lagomt kul!. Så nog vågar den visa sig allt!. Ikväll har det faktiskt varit tyst än så länge iaf...!.

Nu ska man snart ta och sova, jobb hela dagen imorgon också!.

Drömde en liten rolig dröm inatt faktiskt, kommer inte ihåg så mycket men hade iaf varit på praktik här i Estland precis som jag är nu men skillnad va att då jag kom hem hade jag tydligen fått en dotter som hette Ida. Det konstiga var att jag hade varken fött hon eller något sådant hon bara fanns där då jag kom hem och morsan hade tydligen varit där då den föddes ja nå sånt haha. Sen så ville jag byta namn på ungen till ett av namnen jag har bestämt i mitt verkliga liv att får jag en dotter ska den heta ............! Men jag vågade inte byta namn eftersom att det var morsan som hade döpt henne till Ida, trodde hon skulle bli jätte ledsen isåfall hahah. Men men man var lite vimsig i huvet då man vaknade iaf!




En shopping runda! :)

Dagen började med jobb och sedan har vi gått runt på stan och lite här och var från 1 idag till runt 8 ikväll!. Så några timmar blev det!.

Började med att vi tänkte besöka University of Tartu history museum. Vi visste inte exakt vart det låg så vi hade med oss en karta haha och där snurrade vi på bra länge innan vi kom rätt. När vi visste vart vi skulle och vi tog oss dit men vart var dörren in? hahaha upp och ner gick vi överallt och såklart hade vi varit på rätt plats från första början!!!!. Nåja vi gick iaf runt där en stund sedan vidare mot stan.

Gick och åt på ett ställe blev pasta med skinka för min del. Ganska gött!. Sedan vandrade vi runt i galleriorna ett antal timmar. Rea var det på vissa ställen så det var ju bra :). Jag kom iallafall hem med en lång svart stickad tröja, en lång ljus lila tröja och ett par gråa leggings! ;). Nöjd nöjd!.

Spanade även in lite julklappar så nu vet jag iallafall ca 4 grejer jag måste köpa :D. Snön är borta nu igen, har regnat hela dagen tror jag, så nu är det bara lerigt här utanför igen urrsshhh!!!.

Bokade biljetterna på ybuss både hem och tillbaka nu nattbuss båda turerna!. Lång lååånnnggg väääggg!. Men nu är allt klart och betalt iaf! =)

Igår kväll blev jag livrädd. Skrev tidigare att vi misstänkte att vi hade en råtta eller flera råtter här inne. Igår fick jag då det bekräftat då en helt plötsligt sprang förbi mig på golvet igår kväll och in bakom diskbänken i köket. Liten var den då inte heller!!!. URRSSSHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH!!!!. Så ja fort som bara den sprang jag in till vårat sovrum och där stängde jag in mig hahahahha. Hade också en lampa tänd nästan där råttan hade gömt sig så det gick ju fort att släcka den lampan kan jag ju säga....!

Hoppas och vill inte se den igen tack!. Vi har hört dom på kvällarna lite nu och då då dom gnäger inne i skåparna osv. Men så länge dom håller sig borta från mig och inte visar sig så är det lugnt hahahaa!. Får väl se vad det blir av detta. Bara ingen kommer in i min säng!!!!!!!! ;O. Men vi har ju inte hört dom i vårat sovrum än så länge så det borde vara lugnt!!!.

Katedralen!

Kristjan Jaak Peterson!

Villem Reiman!

Karl Ernst Von Baer!

University Of Tartu History Museum!

Tog oss en fika här =)

 

 


Snö slask!

Idag har vi jobbat på här hemma. Suttit och skrivit en massa utvärderingar på platser vi har besökt osv på svenska och sedan översatt till engelska och mailat iväg dom!.

Ikväll tog vi oss en 2 timmars promenad i snö slasket!. Snöade inatt och idag har det små regnat hela dagen så nu är det bara blött och slaskigt ute!. Dyng sur om föttern då man kom hem iaf!
Gick och handlade hem mat ikväll också. Nu ska vi väl ändå klara oss hela helgen iaf!. Vi köpte hem lite götta för helgen och någon god choklad och kola grej i som en youghurt burk haha som vi har smaskat

Försökte jobba lite mera ikväll men varken jag eller Jenny hittade någon motivation till det så vi satte oss och såg på Top Model och Ph istället!

Imorgon tänkte vi kliva upp så vi börjar jobba vid 9 tiden igen som vanligt och sedan dra på stan vid 12 tiden titta runt lite :). Förhoppningsvis börja köpa lite julklappar!.

Snö slasket!

Undra vad detta var???

Haha sånna hära säckar med löv ligger överallt!



Viljandi!

Igår åkte vi till Viljandi. Åkte först ut till något " sport center ". Skulle kolla om det passade för svenskar att ha med i våra paketresor. Men varken jag eller Jenny tyckte det var så himla bra det dära...!

Resten av dagen körde vi runt i Viljandi och kollade lite här och var. En kyrka och Viljandi castle besökte vi!.

Åt på en mysig restaurang med öppenspis Tegelaste Juba hette den. Blev tonfisk sallad för min del himlans gött, men servicen kunde ju ha varit några snäpp bättre!.

Efter maten körde vi runt lite till och tittade runt och fotade. Sedan började det regna och vi bega oss hemåt!.

Idag har vi bara suttit hemma och jobbat på!. Fixat klart en massa papper som vi ska skicka in imorgon osv. Ikväll fick vi åka och besöka ett hotell som hette Starest. Ett budgethotell. Träffa markandsförings saken som visade oss runt i hela hotellet. Som vi nu ska hjälpa dom med några saker framöver. Kolla igenom deras hemsida, broschyrer hur dom ser ut på svenska om det är översatt rätt och massa annat :).

Har jobbat ända sen 9 imorse till runt 9 ikväll så 12 timmars jobb plus kvälls möte som slutade bara för en stund sedan. Elina åker till Finland imorgon och blir borta nu ett tag!. Så vi har högar med uppgifter att fixa nu under denna tid som vi är två stycken här!. Så imorgon ska vi sitta och lägga upp ett schema för oss själva. Sen är vi värda ett par dagars ledighet nu snart.

Här kommer en bunt med bilder från Viljandi. Sen blir det sängen är riktigt slut på nu!.


Sportcenter!

Viljandi Castle!

Den populära gungan ;)

Johan Laidoner!


Tegelaste Juba!

Vattentornet!

August Maramaa och hans hund!

Nämen titta vad jag hittade på gatan!

Tillslut såg vi en backe i detta raka land! ;)


 


Põltsamaa,Türi and Paide!

Igår åkte vi bil hela dagen lite här och var. Besökte Põltsamaa, Türi och Paide!.

I Põltsamaa fick vi se ett gammalt slott och en kyrka. Där fanns också ett museum som vi gick in och tittade i!. Fick också se på en massa hantverk som kända personer hade gjort!.

Sedan for vi vidare till Türi där vi gick och åt på en restaurang. Den var egentligen stängd men öppnades endast för oss:p. Käkade någon kyckling och potatisar gött gött!.
For runt och fotade lite här och var på en gammal kyrka sedan for vi och hämtade Elina på en jätte fin herrgård!!!!.

Bar sedan av mot Paide. Där hann vi inte vara så länge. Hittade åt en jätte mysig restaurang där vi satte oss och käkade glass med choklad sås =). Sedan bar det av hemåt!.

När vi kom hem var vi rätt slut på. Tog orken till oss att tvätta. Första gången vi tvätta sen vi kom hit haha så det var ju som en del!. Och innan vi ens fick på tvättmaskinen!!!!. Jäkla göra det var. Men efter mycket om och men så gick det ju som man ville tillslut ;)

Põltsamaa!
































Türi!


Martin´s church of Türi!







































Paide!












Mera bilder från helgen! :)

Dagö!


Här bodde Lea!


Färg glada hus finns det gött om!


Här låg det en massa svenskar begraven. Detta är det enda svenka korset som finns kvar idag!.


Restaurangen vi åt på!


Utsikten!


En soldat som hade fått en fin accessoar under natten haha!


Elina! =D


Museet vi var in i!


Detta är en av livbåtarna som flöt in till Dagö från då båten Estonia sjönk!!!

Haapsalu!


Episcopal Castle!



































Märjamaa!


Hästgården! :)




Deras nya vagn! :)




Denna häst och vagn fick vi åka en tur på!






En fin Torihäst! :D


Tog oss en varm kopp té!


På vägen hem stannade vi på en mysig restaurang!




:D











Dagö!

Igår for vi ut på ön Dagö ( Hiiumaa ). Blev ett himlans stå hej saker som blev fel hela tiden under resan till Haapsalu haha där vi skulle kliva på båten!.

Åkte härifrån vid 10 tiden på förmiddagen. Först hittade vi inte åt taxin så vi blev lite sena till busstationen. Väl där och skulle fixa buss biljetter så var det fullt på bussen till Tallinn!!!. Ja då var det bara att vänta in nästa buss som gick ändå bara 30 minuter senare. Medans vi väntade gick jag och Jenny och kollade in två hotell Dorpat och Tartu hotell!. Dorpat hotell ska vi boka en spa behandling på. Det är en av grejerna som ska vara med i våra paket, så vi måste ju prova och se vad vi ger våra besökare ;).

Klev på bussen och vi tog oss till Tallinn på ca 2,5 timme. Där mötte vi upp Elinas man Jurki ( hur namnet nu stavas? ). Satte oss i bilen och begedde oss mot Haapsalu!. Redan då var vi sena i tids planeringen. Började med att vi stötte på väg arbetare så fick stå stilla ca 25 minuter ( tappade mera tid ). Sedan visade GPS:en fel väg så vi virrade bort oss lite haha. Väl på rätt väg var det bara att gasa gasa gasa om vi skulle hinna med båten!!!. Blev till att åka rally där!!!. Som Elina sa ni får se en snabbfilm igenom Estlands landskap hahaha!. Och nog vare väl så ;).

Kom fram till Haapsalu PRECIS i tid tro klockan var 14:29 båten skulle gå 14:30 :O. Så det var bara till att gasa in bilen in till båten och vi haaannnnnn! Tur var väl det :D.

Blev 1 timmes båttur. Åt lunch där någon kyckling soppa.

Framme på Dagö så åkte vi först runt lite och kollade innan det blev allt för mörkt. Sedan hem till Lea ( vän till Elina som också guidar på svenska ). Lämnade av våra saker och sedan gick vi ut i mörkret på en liten guide tur.

Senare mot kvällen for vi ut och åt på Rannapaargu en fin restaurang vid havet! =). Go mat var det!. Smackade Estlands berömda rökta ost nå sånt haha gött var det iaf!.

Sen for vi tillbaka hem till Lea satt och pratade lite och sen sov vi!.


Klev upp vid 8 idag käkade frulle osv. Sen for jag, Jenny, Elina och Lea till ett museum. Där Lea berättade för oss lite historia om svenskar, sovjet osv. Fick se en massa gamla saker!.

Vid 12 tiden klev vi på båten igen och for mot Haapsalu. Tog oss en rund tur med bilen lite här och var. En gammal stad är det!. Gick in i ett gammalt slott osv. Efter det åkte vi någon timma tills vi kom till Märjamaa där en familj har en stor häst gård!. Runt 20 hästar tror jag det var. Bl.a så har dom Torri hästar som det inte finns så många kvar av längre. De har ridlektioner osv. Kor hade dom också och massa hundar. Nu planerar dom på att fixa boende, ridturer osv. Så vi fick höra om det och nu ska vi hjälpa dom att få det så bra som möjligt! =).
Vi fick åka en sväng med häst och vagn också runt deras stora gård =). Det var ju väldigt länge sedan jag satt på en vagn bakom en häst nu haha!. Så det var roligt.

Klockan blev mycket och vi for iväg på en restaurang och käkade. Mysigt ställe med öppenspis osv. Sedan var det raka vägen hem!.

Det var väl lite så där vad vi gjorde denna helg! ;).

Fotade väldigt många bilder så lägger in några nu och några i morgon!

Dagö!

Lilla söta Platåååå!!! :)


La Dolce Vita!

Hej och hå!. Nu är det fredag igen och jag är slut på!.

Idag kom Elina tillbaka. Förmiddagen jobb sen hade vi möte på dagen jag, Jenny, Elina och Evelin! Gick igenom det vi har gjort typ klart. Lite feedback och så dära. Så nu har vi huvet fullt med information och grejer vi ska göra igen ;).

Efter mötet for jag, Jenny och Elina förbi Tartus största shoppingcenter Lõunakeskus. Inte dåligt ställe så stort!! :D. Love It!. Mitt i centret har dom en stor skridskobana året om, så affärerna är runt omkring banan!. De har också ett gym och en bio salong med 4D!!!
Vi var bara där 1 timme Elina skulle göra några ärenden. Så vi fick en lite guide tur runt omkring i bilen också ;). Blev ingen shopping utan bara titta!. Men nu vet man ju vad som väntar sig nån dag framöver haha. Jag och Jenny ska ta bussen dit någon dag när vi är lediga!.

Kom tillbaka hem vid 8 tiden. Då bytte vi om osv sen drog jag och Jenny ut på en restaurang som hette La Dolce Vita ett italienskt ställe. Var tänkt att vi skulle äta rysk mat ikväll fick vi för oss haha. Men ah blev italienskt istället var så mycket folk överallt i restaurangerna!.

Hungriga som vi var så beställde jag en pizza iaf. Det blir man ju alltid vrål mätt av. Provade någon ny med honung, mozzarella och valnötter haha. En salig blandning!. och nog vare det. Jag som tycker om det mesta tänkte ja men det är säkert gött men njaaahhh nog har jag ätit godare pizza måste jag ju säga plus att hela botten var typ bränd. Så min måltid var ingen höjdare lämnade över halva pizzan iaf. Så slog vi på med efterrätt också jag tog någon som det stod bara Italiens populäraste efterrätt i skål nå sånt. Mmm så tänkte där men vad tycker man inte om som efterrätt? typ allt är ju gött då!. Så chansade och vad får jag jooo en skål med grädde med kaffe smack i hahahaa. Tycker om det mesta FÖRUTOM grädde och kaffe!!!!!!. Så det blev inte mycket av den heller. Men jaa lite mätt blev jag ju iaf. Annars var La Dolce Vita ett mysigt ställe!

Nu har vi nästan nyss kommit hem och snart blir det sängen klockan är mycket!!.

Imorgon som det ser ut nu ska vi åka med en buss runt 10 på förmiddagen jag, Jenny och Elina. Vi ska åka in till Tallinn och sedan möte upp hennes man där? tror jag det var. och sen ska vi åka med en båt över till en av Estlands öar så ska vi sova där en natt spännande värre!!! =D=D.

Haha denna busskur spelar musik då man står där!


Don´t cry for me ARGENTINNNAAA!!!!

 


En innedag!

Idag blir det ett kort inlägg. Har inte hänt något speciellt!. Vi har suttit inne hela dagen och jobbat på från 9 imorse till ah för en stund sedan. Nu är alla 3 paketen typ klara. Elina ska bara titta igenom dom och se vad hon tycker. Sen ska vi kolla upp priser och översätta allt till engelska efter det!. Ikväll har vi suttit och fyllt i " restaurang papprena " så dom ska vi skicka in imorgon på förmiddagen :).

Haha vaknade inatt av att jag pratade i sömnen! Jag som aldrig brukar göra det ;O. Diskuterade med mig själv om vi skulle ha Viljandi ( En stad här ) som ett av besöks målen i ett av paketen. HAHAHA vad jag kom fram till? ingen aning faktiskt!

Efter det minns jag att jag drömde att jag var i Björna och det var sommar!.

Snö kaos i Swe just nu! Här är det ingen snö alls än och det gör mig faktiskt ingenting!! ;)

Nu ska jag försöka kolla upp vad det billigaste är att ta sig hem över jul. Måste boka typ nu!!!.


Här kommer en bild på det jag köpte igår!


En tur på stan! =)

Imorse då man vakna var det alldeles vitt ute!. Snöat under natten!. Men nu ikväll har det regnat så nu är allt borta igen. Idag fortsatte vi sitta hemma och jobba på från 9 till runt 4 sen orkade vi inget mera. Men snart snart såååå imorgon blir vi helt klara :D.

Tog mig sedan en dusch och vi begav oss ner mot stan och så klart äre då det ska börja regna! Dyng sura blev vi!. Gick igenom 3 st gallerior ooohhhh så många snygga kläder det finns ;O. Och vi ska inte ens tala om skorna haha!!!. Men tänkte att jag inte skulle köpa så mycket nu från början utan bara titta. Så det jag köpte idag var en bok på engelska som jag har velat köpa tidigare här kostade den bara 82 sek så den köpte jag :). Fick världens bok fnatt då jag kom hit, undra varför??. Hemma läser jag aldrig böcker sen nu bah måste köpa köpa köpa hahaha!. Men det är bra att jag har köpt mig en bok på engelska ska fortsätta med det också!. Nu då engelskan är över i skolan måste man ju hålla igång det på någotvis själv då man kommer hem till Swe igen!. =).
Sedan köpte jag ett snyggt " party " linne typ! För 96 Sek inte helt fel det heller :). Efter ett tag blev vi så hungriga att vi stannade och åt pizza för 30 Sek haha hemskt goda!. Vi hittade också åt en bio salong i en av galleriorna så vi checkade in när nya Harry Potter hade premiär här 19 Nov börjar den så vi ska kolla upp när den går på engelska så vi kan fara och se på den! =D

Efter stan gick vi förbi Maxima! Köpte hem lite mer mat märker att vi svenskar måste dricka väldigt mycket mjölk och äta väldigt mycket hårdbröd för det finns knappt här!!!

Nu var det 8 dagar sedan vi kom hit!. Dessa 10 veckor kommer bara susssaaa iväg märker jag!!!!.

Har hört att det är världens snöstorm i Stockholm och påväg norrut just nu!!!. Detta är den lilla snö vi hade ikväll innan regnet kom!!


Moka!

Idag har vi jobbat på här hemma från 9 - 18. Så vi fick en del gjort!. Har en del uppgifter nu och vi jobbar och jobbar många timmar per dag ändå känns det som att vi inte kommer någonstanns haha. Men aja bakåt kan vi ju inte gå iaf:P.

Nu är nästan två av paketen klara skönt skönt :). Imorgon ska vi försöka bli helt klara!. Elina drar till Tallinn imorgon till på onsdag så då har vi tid på oss att bli klara!. Så ska vi även försöka få klart dom andra uppgifterna också!

Imorse snöade det! xD. Men nu är all snö borta igen!. Invigde ändå mina vita stövlar idag! xD

Vi funderade om vi har fått en mus i köket eller något liknande. Typ livrädd hahah! Iaf jag!.

Ikväll drog jag och Jenny ner på stan en tur :). Gick ut och åt på en restaurang som heter Moka. Blev någon soppa för oss båda en grön sådan för min del. Man förstod inte så mycket av menyn men jag försökte ta någon utan svamp i eftersom att jag inte äter det och vad får jag största svampen ever tror jag hahaha. Men soppan var väldigt god och svampen lämnade jag då kvar! ;P. Vi drog till med efterrätt också mmm mumms! =). En estländare började prata med oss på svenska som hade läst svenska i ca 1 år nu, så fick öva sig lite ikväll haha!

Efter vi var mätta i magen gick vi runt och kollade in galleriorna i stan öppet tiderna och så dära!. Imorgon efter vi har jobbat klart tänkte vi dra ner på en liten shopping tur ohh yes!. Det är ju  fruktansvärt billigt för oss här nere så ojoj. Perfekt för ekonomin!. Ingenting kostar! I like it! ;D.

Moka är en rätt " dyr " restaurang och det vi betalade för all mat där är som en lunch i Sverige om ens det!. En vanlig Öl kostar mellan 25-35 eek = 15-21 Svenska kronor inte illllaaa alls!!!!.
Inte bara maten som är billig utan alla grejer också så jag hoppas man får fynda lite imorgon nudå ;D

Vi funderar på om vi ska dra in till Tallinn till helgen!. Är någon julmarknad där då! :). Snart så börjar den stora stora markande den 20 Nov!!!. Den ska vi så klart checka in! Men få se om vi kan fara på den som är nu till helgen beror på hur mycket vi har att göra helt enkelt!



 






Pokumaa and Sangaste!

Vi känner oss väldigt duktiga som har jobbat hela dagarna hela helgen! xD.

Idag var vi ute på en liten tur!. Bara jag och Jenny!. Vi for till Pokumaa och Sangaste. Gick runt med en guide och massa annat folk som bara pratade estniska guiden också för den delen hahaha så vi förstod inte så hemskt mycket. Men det var kul ändå :).

I Pokumaa gick vi runt i skogen fick se massa gamla hus osv. Åkte buss hela vägen så efter Pokumaa stannade vi på några ställen för att fota och sedan till Sangaste där vi fick äta lunch vid 4 tiden xD. Man va bra hungrig då kan man lova!!!. Blev soppa och så smackade jag nå konstigt bröd. Var typ som wienerbröd ihop rullad som typ en baguette sen inuti var det en liten liten korv haha!.

Turen var från 10 imorse till runt 18 ikväll!. Blev mycket kliva på och kliva av och så fort jag satte mig på den dära bussen än om vi kanske åkte 5-10 min vissa gånger så nog somnade jag hela tiden!!!. Helt färdig hahha.

Var tänkt att vi skulle ut och äta ikväll på en restaurang men vi var så slut på så vi pallade inte. Tog en varm dusch istället för att tina upp fötterna!. Sedan såg vi på ph!.

Blir nog ut och äta imorgon kväll istället efter en hel dags jobb! Då vi inte hann jobba något idag har vi en del att göra så det sitter ju fin fint de! =).

Här kommer ett antal bilder från dagen :)

Pokumaa

























































Sangaste



















Brain Storming!

Idag har vi haft ett 4 timmars långt möte!. Brain storming!. Jag och Jenny satt och prata om vad svenskar vill se, hur vi fungerar, tänker osv. Så nu ska vi sätta ihop 3 stycken paket. Nature tourism, Culture and event!.

Fick med oss soppa från Elina hem idag mumms :). Annars idag har det inte hänt så mycket än det. Började ju kl 12 sen möte och helt plötligt var klockan efter 4 :O.

Inte kunde vi se Idol heller! Kommer inte kunna se det alls suuuucckkk!!!. Så igår kväll såg vi på robinson istället!. Konstigt att det går att se på allt annat på tv4.se förutom Idol!

Såg på hollywood fruarna idag då vi tog oss en paus efter mötet. Sen gick vi ut och gick på ett nytt ställe. Sedan förbi Rimi Hypermarket en sväng. Köpte hem lite götta för kvällen, vi passar på att prova lite nya saker här nu. Köpte hem någon gelé grej vi ska äta ikväll haha. Nu hittade vi föresten mjölk också hahah så nu sitter jag här med en kopp varm oboy! ;).

Nu ska vi jobba med detta en stund till sedan lägger vi ner för dagen och drar i gång några filmer och äter onyttigt ! =)

 





Fredag?

Då har man nyss kommit ur en varm och skön dusch!. Idag är det fredag, känns inte som det överhuvetaget!!!. Snart har man varit här en vecka ;O. Dagarna bara rusar iväg här!!!.

Morgon möte idag också. Gick igenom dagens uppgifter så vi har suttit och jobbat på med det tills ah 6-7 ikväll!. Sedan var det kvällsmöte. Gick igenom några saker jag inte ska nämna här!!. Men vi har mycket att göra framöver!!! Lunch hos Elina idag också pären och gris kötte gött gött! =). Dom har föresten en jätte söt vovve Platå heter den :).

Imorgon har vi sovmorgon till 12 sen sätter vi igång igen! Ingen helg här inte! ;D.

Föresten någon som är sugen på att åka till Tartu i sommar gratis i 2-3 veckor? Så hojta till!:p. Ska samla ihop en grupp svenskar!!!

Det blir ett kort inlägg idag. Inga bilder heller blev så många igår haha, har inga fler att lägga upp just nu heller så xD.

Kommer iaf åka hem till Swe den 23 Dec sen tillbaka till Tartu efter helgen nån dag. Så blir bara en snabb visit!.


Nu håller Jenny på att göra iordning vårat berömda buffé bord i köket haha!.  Så nu ska jag äta och vi ska bänka oss framför Idol som börjar snart :) Tur vi kan se det härifrån iaf. Lite uppdaterade måste man ju hålla sig! ;)

Neljapäev!

Idag hade vi möte på kontoret vid halv 10 tiden imorse. Jag, Jenny, Elina och Lauri. Gick igenom det jag och Jenny hade gjort än så länge..sedan fick vi mer uppgifter som vi har jobbat med här hemma ända till vid 5 tiden idag då gav vi upp haha xD. Mailat iväg en massa olika mail om frågor, saker på svenska som dom inte kan göra osv. Fick lunch hemma hos Elina idag också det blev ris med massa olika saker i och gris kött mumms va det :).
Fick höra idag att vi kanske ska hjälpa Elina med att spela in en guide film om Tartu på svenska. Samma film som vi fick se på engelska i Tisdags fast nu på Svenska då, så att det skulle låta perfekt ;D.

Ikväll tog jag och Jenny en kvälls promenad på 2 timmar igen. Gick mer neråt stan denna gång kikade runt lite och fotade en himla massa. Såg ett av Tartus universitet sshiiitt förstår varför det finns så många studenter här!!!. Inte illa alls haha. Kommer lägga upp en bild på universitetet, det är det stora vita huset med en massa pelar på!!. Iaf då vi var på väg hem och gick över en bro krockade precis två bilar brevid oss ;O hoppas det gick bra!!!.

Jenny stod för fotandet ikväll så här kommer en hel hög med bilder! ;)

 

 


En regnig dag!

Idag har det varit en lugnare dag. Fick sovmorgon till vid 1 tiden. Vi klev upp vid 9 och började göra på uppgifterna vi fick igår. Kollade upp lagar och regler som guider har i Sverige hur allt fungerar. Kolla upp statistiker på hur svenskar reser till Estland och hur många osv. Satt och fyllde i papper om hur dom två restaurangerna vi åt på igår var! :)

Vid 2 tiden blev vi bjudna på lunch hos Elina. Blev någon soppa med kall korv till. Sen fick vi smacka på typiskt estniskt bröd! Svin göttt!!. Fick också efterrätt som dom hade hämtat hem från en restaurang nere i stan. Vet inte va efterrätten hette men den var god! =D.

Annars har vi varit lediga hela dagen idag, fått jobbat på lite själva. Tog oss en 2 timmars promenad i regnet så man var hyfsat blöt då man kom hem!. Drog en sväng ner till Rimi hypermarket och köpte hem mat. Vi känner oss duktiga som inte har gjort av med några pengar alls förnst ikväll på mat och det behöver man ju haha!. Dom hade handlat in frukost osv till oss innan vi kom hit så vi har inte behövt handlat förnst nu. Det var ju väldigt intressant att gå runt där i affären måste jag säga hah, en del nya grejer som vi ska ta och prova!. Köpte t.ex yoghurt som vi trodde skulle vara mjölk hah. Men det går ju ner det också ;).

Har nyss ätit middag. Blev hemma idag så vi lagade makaroner och någon sås till :). Imorgon vet jag inte riktigt vad som händer ännu det återstår att se!.

Dagarna går sjukt fort här nu är klockan snart 22:00 tyckte man nyss klev upp!!!. Men ändå känns det redan som att man har varit här länge haha och inte bara 2 dagar!!!

Har faktiskt lärt mig 4 hela ord på estniska:

Hej=Tere
Hejdå=hüvasti
Skål=kauss
Ja=Jah!

Haha just gett bara påpeka om en sak jag skrev igår om musikalen. Skrev att den visades i engelsk och estnisk text. Fick höra idag att den inte visades på estniska utan det var finska jag läste hahaha!. Inte konstigt att jag inte tyckte orden hängde ihop med det dom sjöng!! Jaa som sagt estniska och finska låter likadant i mina öron!!!. Tjejen som sjöng igår har även tävlat för Estland 2 gånger i melodifestivalen!!


Lite bilder från dagen!

I detta hus bor vi!. Fast ingången är på sidan av huset för våran del! xD

Dessa röda linjer står för cykel gångar väldigt tydligt och bra hah!

En skola? tror vi! :P

Regn regn!!!

Vi gick förbi en fin vägg!! =)

En fin kyrka som inte är så långt ifrån där vi bor!

:)

Rimi Hypermarket!! Dålig bild vet!:P

 

 




In Estonia!

Heeelllooo I´m Caroline!! hahaha...måste bara poängtera att Jenny tycker det är jätte roligt då jag prestenterar mig på engelska haha!. Caroline på engelska låter ju så professionellt ! ;)

Iaf vi har nyss fått internet att fungera så det är ju bra!.

Gårdagen blev väldigt lång som man trodde!. Gick bra att flyga båda gångerna och vi var helst slut på. Sov på flyget till Estland nästan hela vägen..!. På flygplatsen mötte Lauri? något sådant hette han ( från Finland ) upp oss och körde oss till Tartu tog ca 2 timmar. Visade oss runt lite i stan! :)

Sedan var det bara att börja packa upp. På ena sidan av våran ytterdörr bor Elina och på andra sidan har vi dörren till vårat kontor och det tar bara 10 minuter att gå in till city så nära och bra till allt haha perfekt! ;).
Efter vi hade intstallerat oss hade vi ett möte hemma hos Elina med jag, Jenny, Elina så klart, L?, och Evelin. Vi berättade lite om våran skola, vad vi vill göra osv osv. De berättade lite om deras planer osv. Blev en kvälls prommis efteråt för att checka in stället!
Sedan gick vi i princip och la oss så slut som vi var på!.

Första dagen
Började 9 imorse då Elina visade oss runt på kontoret. Berättade om allt dom gör och deras planer framöver osv osv. Vi fick se en film om Tartu så vi lär oss lite om staden!. Fick uppgifter om att varje gång vi går ut och äter ska vi kolla på några saker om hur dom gör, beter sig, hur engelskan är osv.
Efter detta blev det en fika paus hos Elina och sedan var vi ha lediga ca 1 timme.
Efter det for vi ut och åkte med bilen lite här och var. Stannade till i Räpina och vi blev bjuden på lunch! :). Efter det gick vi ut och gick fotade m.m.

Tillbaka i Tartu vid 5 tiden. Duschade fixade oss och vid 7 tiden ikväll for vi alla och såg på en musikal Evita med Estnisk och engelsk text så lite hängde man ju med iaf hah! Bra var den! :) Inte ofta man gör något sådant!.
Här äter man ju middag så sent så vi blev bjuden på middag ikväll vid 9 tiden på en fin restaurang inne i stan! =). Sen drack vi Saku öl mmmmm love it!. Dom är så snälla allihopa! :)

Kom hem för en stund sedan. Är helt slut på just nu efter denna dag. Så ska ta och lägga mig nu snart. Vi har redan fått träffa en himlans massa människor, rätt roligt för än så länge kan nästan alla säga något på svenska till och med några greker vi fick träffa ;). Så dom övar sig med oss haha! ;D. Inge problem med engelskan för min del än så länge så det känns skönt! :). Men Men vi kunde ju inte ha fått en bättre början! ;).


Här kommer några bilder från dagen!





Nedräkning!

Morn morn! Här är man uppe tidigt. Varit uppe sen 4. Så fick 4 timmars sömn inatt, faktiskt mer än vad jag trodde hah. Konstigt att man aldrig är trött då man ska resa bort då kan man vara vaken hur länge som helst utan nå mycket sömn. Är det annat hade jag varit helt död just nu! ;).

Men men nu är då allt ner packat och klart!. En tung tung väska.

Om 20 minuter kommer morsan hit och skjutsar mig ner till stan. Ska möta upp Jenny på UH så ska vi käka frulle tillsammans och sedan vänta tills flygbussen går vid 9 tiden och sedan flyger vi ner till Arland 10 i 10! =). Älskar att flyga!!!. Blir ca 3 timmars vänte tid nere på Arland blir väl till att käka lunch osv. Vid 2 tiden går planet till Estland!.
Sedan möter en upp oss på flygplatsen som sedan kör oss till våran lägenhet!. 2,5 timmas bil tur blir det. Denna dag kommer bli väldigt väldigt lånnnngggg...tur dom är 1 timme före haha!

Ser väl om det blir något mer bloggande idag då vi har kommit fram. Kommer ha internet i lägenheten så det är ju kanon!.

See yaaahh!


RSS 2.0